Lidské oko

Oko je smyslový orgán, který nám a většině savců, ale také ostatním zvířatům umožňuje trojrozměrné vidění. Jaké zajímavé vlastnosti ale lidské oko má?

Oko se začíná vyvíjet už během čtvrtého týdne těhotenství. V období prvních šesti měsíců je dítě očima schopné, zaměřit se na předmět v jeho blízkosti. V jednom roce života je zraková ostrost na úrovni asi 20 až 30 procent. Kolem sedmého roku už by dítě mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý člověk.

Většina dětí se narodí s modrou či šedomodrou barvou očí. Jejich skutečné zbarvení se ale ukáže až kolem půl roku věku. Barvu očí dítěte určuje nejen barva očí matky a otce, ale také genetické informace vzdálenějších předků. Není proto možné s jistotou říci, že dítě modrookého páru bude mít stejnou barvu očí jako oni.

U osob s modrýma očima je zvýšené riziko vzniku nádorů kůže, včetně obávaného melanomu. Tito lidé mívají světlou pleť, blond nebo zrzavé vlasy a jejich kůže je velmi citlivá na slunce (často se rychle spálí). Nejen pro ně je důležité se důkladněji chránit před vlivem UV záření.

Na zdravý oka mají vliv především slzy, které jsou pro něj nepostradatelné. Zvlhčují jeho povrch, aby byl hladký a lesklý. To je důležité nejen pro kvalitu vidění, ale také proto aby víčko mohlo po oku jemně klouzat. Pokud má člověk málo slz nebo jsou nekvalitní, vede to ke zrakovým obtížím, k podráždění oka a zvyšuje se riziko infekce. Slzný film má důležité funkce – je prvním optickým rozhraním, omývá i chrání rohovku a spojivku, a navíc má antibakteriální efekt. Aby se slzy dostaly po celém povrchu oka, je velice důležité pravidelně mrkat. Slzné žlázy produkují denně asi jeden mililitr slz. Ženy mrkají až o třetinu častěji než muži. Víčka zůstávají zavřená při kýchnutí, kdy chrání oko před vymrštěnými choroboplodnými zárodky. Když kýchne člověk za volantem, ujede při běžné městské rychlosti 14 metrů poslepu.

Zdravé lidské oči dovedou odlišit drobné předměty na vzdálenost asi 80 metrů. Světlo svíčky je možné vidět na vzdálenost až 30 km. Oko je také velice citlivé např. je schopné rozlišit až 10 miliónů barev.

Není oko jako oko, hmyz a jeho složené oko, nevnímá obraz tak ostře. Není schopné zaostřit a jeho obraz je mozaikovitý. Výhodou je však veliké zorné pole. Někdy tak velké, že hmyz vidí i za sebe. Složené oko je schopno vnímat i ultrafialové světlo. Některé květiny obsahují ultra fialové barvy, na které lákají hmyz.



Další oblíbené články

Měníme svět optiky