Jak vybrat barvu obruby?

Kromě tvaru obruby, je to právě barva, která je pro mnohé z nás dalším nejdůležitějším parametrem při výběru nových brýlí. O tom, jaké tvary brýlí se hodí k různým typům obličeje, jsme již psali. Dnes se zkusíme zaměřit na barvy. Pokud tápete, jaká barva obroučky by se k vám hodila, máme pro vás několik tipů.

Jedny brýle pro každodenní nošení?

Pokud plánujete pořídit jedny brýle, vhodnější bude vybírat neutrální barvu. Takové brýle jsou vhodné pro dlouhodobé nošení a snadno se kombinují. Pestré a výrazné barvy mohou působit svěžím dojmem, ale mohou se vám dříve okoukat. Mezi univerzální barvy se řadí světlé i tmavé odstíny hnědé, měděná, černá, šedá, zlatá nebo stříbrná. Brýle v těchto barvách půjdou lehce sladit s ostatními doplňky a oblečením.

Lákají vás barevné obruby?

Co když toužíte po barevných obroučkách a obáváte se, že je nebude mít k čemu nosit? Rozhodování vám usnadní, pokud máte svojí oblíbenou barvu, která se ve vašem šatníku nebo šperkovnici často opakuje. Můžete bez velkého přemýšlení zvolit rámeček v této barvě a nemusíte se obávat, že nepůjde s ničím sladit.

Pokud se vám líbí zrovna ty tyrkysové brýle a vy nemáte jediný tyrkysový kousek, nemusíte se barev vzdávat. Brýle v zářivé barvě půjdou zkombinovat s oblečením v barvě bílé, tělové, hnědé, béžové, šedé, černé nebo i tmavě modré. A tyto barvy často tvoří základ šatníku. Pestré brýle navíc skvěle oživí jednoduchý a nepřekombinovaný outfit.

Tlumené tmavé odstíny například fialové, modré, vínové nebo naopak jemně růžové či bledě modré, se s odlišnými barvami netlučou tolik jako syté zářivé odstíny. Jsou vhodné pro ty, kteří by rádi vyzkoušeli barevnější varianty, ale nechtějí na sebe zbytečně upozorňovat. Také světlovlasým a jemnějším typům budou více slušet tlumenější barvy.

Barevná typologie

Rozhodnout se pro správnou barvu můžete také pomocí barevné typologie. Využívá se k určení vhodného líčení i správných barev v šatníku. Vhodně zvolené barvy dokážou rozzářit a omladit, tak proč ji nezkusit aplikovat i pro barvu brýlí. Barevnou typologii není vždy lehké určit, ale vizážista by měl být schopen ji správně rozeznat a poté doporučit barvy, které vám sednou.

Jednodušším pomocníkem může být rozdělení podle teplého a chladného odstínu pleti. Teplé typy pleti s nádechem broskvové, zlatavé, teple béžové podtrhnou hřejivé odstíny žluté, hnědé, jantarové, petrolejové, zlaté, měděné, bronzové a olivové. Chladné typy s porcelánově bílou, s narůžovělými podtóny či jemně olivovým nádechem naopak vyniknou ve studených pastelových odstínech, chladné stříbrné, šedé, kakaově hnědé nebo modré.

Všeobecně se dá říci, že světlým typům budou více slušet světlejší odstíny jako béžová, bílá, šedá, světle modrá, světle růžová, světle hnědá nebo pastelové odstíny v kombinaci s tenčím, jemnějším rámem. Masivní a tmavé brýle nevypadají u tohoto typu dobře.

Tmavé typy mohou klidně zvolit tmavší a syté barvy jako tmavě hnědá, tmavě fialová, švestková, námořnická modř, smaragdově zelená, ovšem i pro některé brunetky může být černá příliš tvrdá.

Doufáme, že byl pro vás článek užitečný a alespoň trochu vám ulehčí výběr brýlí. Pamatujte ovšem, že vy sami se znáte nejlépe, a proto se řiďte především vlastním pocitem a instinktem. Nenuťte se do aktuálních trendů, abyste své volby později nelitovali a brýle neskončily v šuplíku. Zároveň nepodceňujme význam brýlí, nejen že nám přispějí k perfektnímu vidění, ale dokážou zvýraznit, rozzářit tvář a podtrhnout osobnost.

Pokud si stále nebudete jisti správnou volbou ve vaší oblíbené optice, nebojte se vyfotit a ukázat fotografii rodině nebo přátelům a poradit se s nimi. Pokud máte vyšší dioptrické hodnoty a nezkoušíte si brýle v kontaktních čočkách, i pro vás může být fotografie užitečnou pomůckou, která vám může ulehčit rozhodování.

A jak opravdu najít ty pravé brýle? Jedině zkoušet, zkoušet a zase zkoušet.

Další oblíbené články