Hotovky alias hotové čtecí brýle

Hotové čtecí brýle se těší značné oblibě a to díky úspoře času i peněz. Často se na ně ptáte přímo v optice, kde byste si je rádi pořídili. Proč nejsou vhodné pro každého a měli bychom se nad jejich koupí zamyslet?

Co jsou hotovky?

V supermarketu, drogerii nebo dokonce i v lékárně si každý může hotové brýle vyzkoušet a pokud mu vyhovují, během pár minut odejít s novými brýlemi. K čemu jsou určené brýle zvané hotovky? Vznikly jako nouzové řešení, když si své brýle zapomenete. V takovém případě po nich můžete sáhnout, abyste si v obchodě zjistili ceny či složení.

Škodí očím?

Seženete je vždy se stejnou dioptrickou hodnotou na obě oči, ale je dokázané, že jen velmi málé procento lidí skutečně potřebuje stejnou korekci na obě oči. Značná část populace trpí astigmatismem, tudíž potřebuje cylindrickou korekci, ani v tomto případě nejsou vhodné.

Hotovky se vyrábí jako na běžícím pásu a stejně tak se zabrušují skla. Důležitým údajem pro zabroušení brýlových čoček je vzdálenost zornic každého nositele. Odchylky v centrování brýlových čoček nelze brát na lehkou váhu. Následkem odchylek v centraci může docházet různým potížím, jako je bolest hlavy, rychlejší únava očí, pálení očí. Nesprávné hodnoty a odlišná centrace, kdy střed brýlové čočky neodpovídá středu zornic, způsobují větší námahu očí při snaze zaostřit, vykompenzovat odchylku a předejít dvojitému vidění. Mozek má zase za úkol vyhodnotit zkreslený obraz a zkoordinovat okohybné svaly při opravném natáčení očí. Proto si mnoho lidí stěžuje na bolest hlavy a očí při čtení s nekvalitními brýlemi.

Proč jsou tak levné?

Značný rozdíl v kvalitě použitých materiálů brýlových obrub i brýlových čoček a konečné provedení se projeví zcela pochopitelně v ceně. Hotovky není možné dále použít při změně dioptrií ani jejich výdrž je k tomu nepředurčuje. Na výrobu je použit materiál, který se odpařováním změkčovadel rychle stane křehkým, nositeli nelze brýle ani upravovat vzhledem k riziku prasknutí. Proč jsou ale hotovky tak neuvěřitelně levné? Kromě materiálu se v ceně odráží i faktor lidské práce. Hotovky můžou vzniknout v jedné fabrice a množství lidské práce je tu neporovnatelné. I ty nejlevnější brýlové čočky, které si můžete v optice vybrat, zažijí dlouhý proces výroby a kontrol kvality, od lití, lisování, broušení, frézování, leštění až po nanášení speciální povrchových úprav. Než se dostanou vůbec do optiky projdou rukama mnoha odborníků. Podobný proces zažijí i brýlové obruby, ale to si jistě dokážete již sami dobře představit. Optika není pouze prodejna, obvykle se neobejde bez velmi drahých přístrojů a s prodejem brýlí souvisí také poradenství, servis, úprava, zhotovení, a proto zde jsou i určité požadavky na odborné vzdělání.

Sám sobě lékařem

Další úskalí v používání hotových čtecích brýlí je v zanedbávání návštěv lékaře. Při pocitu zhoršeného vidění si lze vyzkoušet silnější brýle a návštěva odborníka spolu s dlouhým čekáním v ordinaci se na nějakou dobu odloží. Ovšem při změření lékař rovnou zrak zkontroluje a vy máte jistotu, že nezanedbáte blížící se oční komplikace ve formě zeleného zákalu či onemocnění sítnice.

Brýle jako zdravotnická pomůcka

Zrak je nejdůležitějším lidským smyslem, díky kterému získáváme kolem 80 % informací. Proto bychom si ho měli náležitě vážit a pečovat o něj. Právem jsou brýle legislativou považovány za zdravotnickou pomůcku. S tím souvisí určité normy, co se týče kvality a nezávadnosti materiálu nebo přesnosti zhotovení. Hotovky nejsou zdravotnická pomůcka a s jejich výrobou nejsou kladeny žádné předpisy, a proto je seženete třeba na stojanu mezi potravinami nebo oblečením.

Závěrem lze říci, že svůj zrak má každý ve svých rukách a dle svého uvážení s ním musí naložit. V optice si za brýle připlatíte, ale máte jistotu, že brýle budou zhotovené vám na míru, přesně podle individuálních potřeb s odpovídajícím pohodlím pro vaše oči.

Další oblíbené články