Víte, co je to presbyopie?

Presbyopie, v českém překladu stařecká vetchozrakost - výraz, který se u nás téměř nepoužívá, jelikož lidé, které tato oční indispozice potká jsou stále v produktivní věku, tedy nejsou to žádní staříci, jak by mohl význam tohoto slovního spojení nasvědčovat. Řeč je o rozmazaném vidění na blízko.

Jak presbyopii poznáte?

Nejsou drobná písmena na etiketách čitelná tak jako dříve? Abyste mohli přečíst text SMS zprávy musíte natáhnout ruku? Je pro vás čtení knížek čím dál tím náročnější? Bolí vás hlava, pálí oči a jste rychleji unavení při konání detailní práce? Pokud jste odpověděli na všechny otázky ano, tak se postupně stáváte presbyopem. Není ale důvod k obavám, tato malá nepříjemnost potká každého z nás přibližně okolo 45. roku věku.

Co se děje s oční čočkou?

Presbyopie není oční vada v pravém slova smyslu jako je třeba dalekozrakost nebo krátkozrakost. Jedná se o přirozený důsledek stárnutí oka, přesněji oční čočky, která s věkem ztrácí svoji pružnost, je tužší a nedokáže už tak snadno měnit svůj tvar - akomodovat. S přibývajícím věkem bude zaostřování na blízké předměty pro Vaši oční čočku čím dál tím více složitější. Ovšem doba nástupu presbyopie je závislá na předchozí stavu vašeho zraku.

Pokud jste dalekozrací (máte plusové dioptrie), tak u vás pocit rozmazání blízkých předmětů nastane dříve než u krátkozrakých (mínusové dioptrie). Budete tedy dříve potřebovat brýle na čtení. Krátkozrací většinou při pohledu do blízka své dálkové brýle sundavají a potřeba brýlí na blízko nastane později, stejně tak jako u emetropů, kteří zatím žádné brýle nepotřebovali. Kolem 60. roku věku se situace většinou ustálí a nedochází již k významné progresi.

Jak znovu ostře vidět na blízko?

Možností, jak vyzrát na presbyopii je hned několik. Pokud nechcete nosit brýle, můžete využít možnost chirurgického zákroku, kdy Vaši ,,unavenou’’ oční čočku vymění za multifokální nitrooční. K tomuto kroku se ale většinou přistupuje až při operaci šedého zákalu. Další možností, ovšem bez rizika operace, je aplikace multifokálních kontaktních čoček či nošení dioptrických brýlí.

Nejčastějším krokem je pořízení dioptrických brýlí na čtení. (Pozor na tzv. ,,čtečky’’, které jsou určeny jen pro nouzové případy použití.) Vidění na blízko bude ostré tak jako dříve. Ovšem nevýhodou brýlí na čtení je potřeba sundání při pohledu do dálky, případně vyměnění za brýle dálkové.

Další variantu nabízejí brýle bifokální. Jedná se o typ brýlové čočky, která obsahuje dioptrie dálkové a ve vybroušeném segmentu dioptrie určené na blízko. Nevýhodou může být estetický design a dále skok obrazu, který nastane při změně pohledu z dálky na blízko a opačně.

Pracujete často u počítače? V nabídce jsou brýlové čočky, kterými uvidíte komfortně na monitor počítače (střední vzdálenost), ale také na klávesnici či text položený na stole. Ovšem na dálku musíte brýle opět sundat či vyměnit za dálkové.

Nejkomfortnější řešení presbyopie nabízejí brýle multifokální. Pomocí jedněch brýlí (bez nutnosti přendavání) komfortně obsáhnete všechny potřebné vzdálenosti vidění - dálku, střední vzdálenost i blízko.

Dopřejte svým očím pohodu

Jakmile zaznamenáte první příznaky potíží při pohledu na blízko, ať už je to rozmazávání písmen či zvýšená únava, neodkládejte potřebu brýlí. Vidění na blízko již nebude lepší a odkládáním korekce dojdete pouze k namáhání vašich očí. Proto je lepší začít řešit vzniklou situaci ihned. Navštivte některou z našich poboček a rádi Vám pomůžeme váš problém s viděním na blízko komfortně vyřešit.

Další oblíbené články