Zamlžené brýle? Skoncujte s nimi

Venku přituhuje a spolu s klesající teplotou nás častěji než v jiná roční období začínají trápit věčně zamlžené brýle. Lze tomu nějak předejít? Existuje úprava, se kterou byste nebyli vždy při vstupu do vyhřáté místnosti jako v mlze?

Proč se brýle zamlžují

Zamlžování brýlí je přirozený fyzikální jev, který vzniká vlivem rozdílné teplotě skla a okolí. Pokud je venkovní teplota 5 stupňů, vaše brýle se tomu přizpůsobí. Při vstupu do vyhřáté místnosti však brýle čelí teplotnímu rozdílu, což se projeví vysrážením vodní páry na povrchu brýlových čoček. Několik vteřin či minut, v závislosti na kvalitě brýlové čočky a použitých povrchových úpravách, trvá, než se brýlové čočky tzv. odmlží.

Možnosti, jak zamlžování brýlí zamezit

Na trhu je mnoho preparátů, které se zamlžováním brýlových čoček bojují. Volit můžete mezi spreji, které nastříkáte a následně rozetřete, či hadříky, které už danou látku mají v sobě napuštěnou. V obou případech je cílem nanést látku proti zamlžování na brýlová skla, která jsou poté chráněna.

Bohužel ale nic jako zázračný elixír, kterým bychom brýle potřeli, a na jejich povrchu přestaly fungovat přirozené fyzikální jevy, neexistuje. Naprostá většina přípravků běžně dostupných na trhu má účinek nejen krátkodobý, ale také nepříliš velký.

Skutečně účinnou metodou je pouze kombinace těchto povrchových ošetření se speciální brýlovou čočkou Optifog. U takové čočky se již při výrobě počítá s požadavkem na co nejnižší zamlžování a aplikací příslušné ochranné látky.

Brýlové čočky Optifog spolu s hadříkem obsahujícím aktivní látku proti zamlžování lze pořídit v čiré či samozabarvovací variantě.

Další oblíbené články